Czego nie zawierają zdrowe soki?

0
78

Osoby, prowadzące zdrowy styl życia wiedzą, jak ważne jest sprawdzanie składów produktów. Można bowiem w ten sposób uniknąć niespodzianek. Producenci żywności, w tym soków owocowych, są bowiem mistrzami w ukrywaniu szkodliwych substancji, w tym konserwantów. Na co warto uważać? Czego nie zawierają zdrowe soki?

Zdrowe soki, czyli jakie?

Zdrowe soki powinny składać się w stu procentach z owocowego lub warzywnego wsadu. Powinny być zatem albo bezpośrednio wyciskane albo ewentualnie rozcieńczane niewielką ilością wody, tak by nie były zbyt gęste. Ich świeżość może być przedłużana w różny sposób. Niedopuszczalne jest jednak stosowanie agresywnej chemii. Najlepiej, gdy soki tłoczone są na zimno, bo nie tracą w ten sposób cennych witamin i składników odżywczych, istotnych dla organizmu człowieka. Zdrowe soki można najczęściej poznać po naturalnym osadzie, który powstaje na dnie butelki. Przed spożyciem trzeba go rozmieszać albo po prostu wstrząsnąć.

Sok, nektar i napój – czym to się różni?

Warto też podkreślić, że pojęć – sok, nektar i napój – nie można stosować wymiennie. Mowa bowiem o zupełnie innych produktach. Zdrowe soki powstają w stu procentach z owoców. Nektary natomiast mogą już zawierać tylko od 25 do 80 procent owoców lub warzyw. Reszta to natomiast substancje słodzące, kwas cytrynowy oraz woda. Co jednak istotne, w nektarach, podobnie jak w sokach, nie znajdziemy sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Najgorszej jakości produktami są natomiast napoje. W nich pojawi się co najwyżej 30 procent wsadu owocowego lub warzywnego. Charakteryzują się długim terminem przydatności do spożycia oraz ogromną zawartością różnych, sztucznych składników, w tym barwników, aromatów oraz chemicznych utrwalaczy.

Czego nie zawierają więc zdrowe soki?

Oczywiście najgroźniejsze są napoje gazowane, ponieważ tam pojawi się największa dawka cukru, kwasów oraz dwutlenku węgla. Szkodliwe substancje można jednak znaleźć również w napojach, łudząco przypominających zwykły sok owocowy lub warzywny. Tam należy uważać przede wszystkim na słodziki, w tylu cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, a także konserwanty, w tym chociażby groźny benzoesan sodu.

Dlaczego warto pić zdrowe soki?

Warto stawiać na zdrowe soki, ponieważ można w ten sposób uniknąć wielu groźnych chorób. Szkodliwe substancje, zawarte w napojach, w tym cukier, kwasy, dwutlenek węgla, benzoesan sodu i inne podobne, mogą prowadzić do różnych chorób serca, otyłości, osteoporozy, cukrzycy, kamicy nerkowej, astmy, zniszczenia szkliwa oraz wielu innych, mniej lub bardziej groźnych dolegliwości.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here