Jedzenie dla człowieka stanowi jedną z największych przyjemności w życiu. Człowiek musi jeść, aby żyć. Ale niejednokrotnie jemy dlatego, że coś nam smakuje i nie możemy się powstrzymać. Takie właśnie jedzenie sprawia nam wielką przyjemność, gdyż nęcą nas walory smakowe takiej, czy innej potrawy.

Niemalże wszyscy ludzie nie wyobrażają sobie sytuacji , gdyby na przykład przyszło im uszkodzić kubki smakowe i nie odczuwać żadnego smaku. Byłoby to ogromną stratą. A jeszcze większą startą jest taka sytuacja, gdy z powodu choroby nie można normalnie jeść. I wówczas, aby człowiek mógł żyć musi być stosowane karmienie dojelitowe.

Czym jest żywienie dojelitowe ?

Żywienie takie można nazwać kroplówką. Jest to forma żywienia sztucznego polegająca na podawaniu specjalistycznej żywności medycznej bezpośrednio do żołądka lub jelita. Karmienie dojelitowe stosuje się u osób chorych, które nie mogą odżywiać się drogą doustną. Może to być żywienie dojelitowe całkowite lub częściowe.

Żywienie takie stosuje się po to, aby utrzymać stan prawidłowego odżywiania się u pacjenta, gdy nie może on normalnie przyjmować pokarmów lub przyjmuje ich za mało. Jak również w przypadku przygotowania pacjenta do operacji chirurgicznej. Do odżywiania stosuje się zmiksowane mieszanki. Trzeba wówczas zadbać o dostarczenie w pokarmie odpowiedniej ilości składników odżywczych, wody, witamin, elektrolitów i minerałów.

Ponieważ tylko zbilansowana dieta może utrzymywać przy życiu. Bo dostarcza wszystkiego co jest potrzebne. Posiłki takie można nabyć gotowe, albo można je przyrządzać samodzielnie. Przy przygotowywaniu jedzenia należy zwracać również uwagę na kaloryczność. Ponieważ niedobór, jak i brak kalorii jednakowo są nie wskazane. Należy także dopasować je do indywidualnych potrzeb żywieniowych chorego.

medycyna lekarz

U kogo stosuje się żywienie dojelitowe ?

Karmienie dojelitowe stosuje się u chorych w każdym wieku. Począwszy od niemowląt, aż do ludzi w bardzo podeszłych w latach. Czyli u każdego chorego, który wymaga karmienia stałego lub dokarmiania. Stosuje się je zazwyczaj wtedy, gdy chory posiada zaburzenia połykania lub posiada całkowitą niedrożność górnego odcinka pokarmowego.

Ma miejsce to przy takich schorzeniach, jak udar mózgu, mukowiscydoza, mózgowe porażenie dziecięce, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, przewlekłe zapalenie trzustki, nieswoiste zapalenie jelit, oparzenie krtani i przełyku. Jak również w przypadku nowotworu jamy ustnej, gardła, krtani, trzustki, żołądka.

A także u pacjentów nieprzytomnych stosuje się karmienie dojelitowe. U pacjentów, co do których wiadomo, że nigdy nie będą mogli jeść drogą doustną zakłada się przetokę odżywczą na całe życie. Gdy w dalszym toku leczenia stan zdrowia pozwala na normalne jedzenie, to wówczas usuwa się przetokę i cewniki podczas krótkiego zabiegu bez konieczności leżenia w szpitalu.

Żywienie dojelitowe może być również prowadzone w domu po wypisaniu chorego ze szpitala. Jednak powinno ono być kontrolowane przez specjalistę. Takie karmienie lub dożywianie chorego w domu jest potrzebne, lecz i odpowiedzialne. Posiłki może przygotowywać sobie nawet sam chory, jeżeli jest w stanie lub osoba się nim opiekująca. Może to być dieta przemysłowa lub dieta naturalna pod nadzorem specjalisty. Diety przemysłowe są najczęściej zbilansowane.

Posiadają więc wszystkie składniki potrzebne dla organizmu chorego. A więc zawierają tłuszcze, białka, węglowodany, minerały, błonnik, wodę i mikroelementy. Poza tym nie zawierają cholesterolu. Czyli zapobiegają chorobom serca i chorobom krążenia. Dzięki zawartemu błonnikowi są dobrze trawione.

u lekarza

Dieta kuchenna też jest dobrym rozwiązaniem. Lecz trzeba zwracać uwagę na to, aby pokrywała pełne zapotrzebowanie organizmu pacjenta na substancje odżywcze. Trzeba bacznie obserwować przygotowywane posiłki, jak i ich podawanie, ponieważ na wskutek źle przygotowanej domowej diety może dojść do zapchania przetok.

Domowe żywienie dojelitowe jest kompleksową opieką nad chorym, który nie posiada możliwości przyjmowania posiłków droga doustną. Takie karmienie możliwe jest u pacjentów ze sprawnym przewodem pokarmowym. Przed rozpoczęciem karmienia należy spełnić kilka warunków, aby uniknąć powikłań.

Jeżeli jest to pokarm przemysłowy, to trzeba sprawdzić nazwę żywności, datę ważności i stan opakowania. Gdy pojawią się jakiekolwiek wątpliwości, to koniecznie należy skontaktować się z lekarzem. Poza tym opakowaną żywność trzeba zużyć w ciągu doby. Natomiast żywność w butelkach zużyć w ciągu ośmiu godzin. Należy również pamiętać o zasadach podawania posiłków i higienie podczas karmienia chorego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here