Olej jet bardzo ważnym składnikiem przygotowywania potraw. Stosujemy go do smażenia, jak i przyrządzania sałatek. Dlatego warto wiedzieć, które jego odmiany są zdrowe dla człowieka.

Olej roślinny – na co zwrócić uwagę?

Smażenie potraw na oleju znane jest człowiekowi od dawna. Korzystamy z tego rozwiązania chociażby jako alternatywę dla smalcu. Nie każdy olej roślinny nadaje się jednak do smażenia. Jeśli chcemy korzystać wyłącznie z takich, które są zdrowe dla nas, zwróćmy uwagę na temperaturę dymienia. Im jest ona wyższa, tym większa odporność zawartych w nim kwasów tłuszczowych na rozkład. W przeciwnym razie podczas smażenia mogą powstawać substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka. Dlatego zalecamy stosowanie takich olejów roślinnych jak rzepakowy, czy oliwa z oliwek. Przeważają w nich kwasy o wyższej odporności, co jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Wybierając olej rośliny warto także sprawdzić zawartość kwasów omega-3 i omega-6. To one właśnie są potrzebne naszemu organizmowi do właściwego funkcjonowania. Znajdziemy je chociażby w tłustych morskich rybach.

Olej roślinny – z jakich odmian korzystamy?

Najchętniej stosowanym olejem roślinnym jest rzepakowy. To trzecie największe źródło kwasów omega-3 wśród roślin. Stosując go do smażenia czy sałatek dostarczamy także takie witaminy jak A, E, D3 i K. Więcej dowiesz się tutaj http://oqema.pl/. Olej roślinny, który jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3 to olej lniany. Jego stosowanie może pomóc w regulacji hormonów, czy poprawie samopoczucia podczas miesiączki. Właśnie dlatego polecany on jest szczególnie kobietom. Co ciekawe, ten olej roślinny najlepiej kupować w małych butelkach. Po miesiącu od otwarcia traci on bowiem prozdrowotne właściwości. Olej sezamowy natomiast to olej roślinny charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Jego orzechowy posmak stał się bowiem jej nierozłączną cechą i znany jest wszystkim jej sympatykom. Orzechowy olej roślinny jest bogaty w witaminy z grupy B, A, czy E. Zawarte w nim lignany pomogą nam obniżyć ciśnienie czy podnieść poziom dobrego cholesterolu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here