Osteoporoza to dyskretny złodziej kości, nie dający przez lata praktycznie żadnych objawów. Jakie są więc przyczyny osteoporozy i jak z nią walczyć zawczasu?

Idąc do lekarza i słysząc diagnozę: „Ta choroba, to osteoporoza”, często odczuwa się… ulgę. Dlaczego? Bo każdy cieszy się, że diagnozą nie okazał się rak. Jednak czy oby na pewno osteoporoza to lekka choroba, której nie należy się obawiać?

Osteoporoza – choroba kości

Osteoporoza to choroba kości. Dokładnie jest to postępujące redukowanie się masy kostnej. Oznacza to, że osoba chora na osteoporozę jest zdecydowanie bardziej podatna na złamania, zwichnięcia, skręcenia. Jej kości stają się coraz bardziej słabe i kruche.

Na osteoporozę chorują wszyscy, bez względu na płeć czy wiek. Oczywiście ryzyko zachorowania jest wyższe u osób po sześćdziesiątym roku życia, jednak odnotowano również przypadki tej choroby u osób znacznie młodszych.

Trzy typy choroby

Osteoporoza częściej dotyka kobiety w okresie menopauzy, jednak po sześćdziesiątym piątym roku życia, ryzyko zachorowania u mężczyzn jest równie wysokie. Wyróżnia się trzy typy tej choroby:

  1. Pomenopauzalna, czyli typowo kobieca. Pojawia się po pięćdziesiątym roku życia. Najczęściej objawia się licznymi złamaniami kości promieniowej nadgarstka lub przedramienia.
  2. Starcza – obupłciowa. Zanik masy kostnej jest nieco wolniejszy, jednak jak dojdzie do złamania, jest ono zdecydowanie poważniejsze. Przykładem takiego złamania jest złamanie kręgów biodrowych.
  3. Wtórna – obupłciowa. Ten rodzaj choroby jest wynikiem powikłania po innej chorobie, na przykład po zażywaniu leków. Może być również wynikiem nieodpowiedniego stylu życia.

Bez objawów

Osteoporoza to dyskretny złodziej kości, nie dający przez lata praktycznie żadnych objawów. Jakie są więc przyczyny osteoporozy i jak z nią walczyć zawczasu? Jedną z głównych przyczyn tej choroby jest niedobór estrogenów, które w dynamicznym tempie prowadzą do zaniku kostnego. Niedobór wapnia, naruszona siatka kolagenowa – wszystko to prowadzi do spadku masy kostnej a to z kolei sprawia, że kości stają się kruche i łamliwe.

Do głównych czynników ryzyka osteoporozy zalicza się:

  • wiek,
  • płeć,
  • przedwczesna menopauza (przed czterdziestym rokiem życia),
  • choroba stawów, jelit, tarczycy, wątroby, nerek,
  • zbyt mała aktywność fizyczna,
  • spożywanie zwiększonej ilości alkoholu oraz palenie papierosów.

Zdrowa dieta

Jak sobie radzić z tą uciążliwą chorobą? Odpowiednią dietą i zmianą trybu życia! Im wcześniej zacznie się aktywniej spędzać czas (nawet regularnie chodząc na spacery czy jeżdżąc rowerem), tym będzie mniejsze ryzyko zachorowania.

Dieta przy tej chorobie wyklucza alkohol, mocną kawę, gazowane i słodkie napoje, wysoko-przetworzoną żywność, np. fast foody. Do tego nie powinno się jeść szpinaku, szczawiu czy pić kwaśnego wina, gdyż występujące w nich substancje obniżają wchłanianie wapnia do masy kostnej.

Należy również unikać spożywania zbyt dużej ilości wędlin, mięsa i ciemnego pieczywa. Co zatem jeść, by sobie pomóc? Przede wszystkim należy spożywać produkty, zawierające sporą dawkę witaminy D. Są to między innymi mleko, chudy twaróg, kefir, jogurt, ser żółty, ryby, owoce, warzywa i pszenne pieczywo. Posiłki powinny być małe i regularne.

O nowoczesnych metodach diagnozy osteoporozy przeczytacie na stronie: http://noraxmedical.pl/produkt/system-echos/.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here