Nasturcja jadalna znakomicie wpływa na ludzkie zdrowie. Jest to roślina niezwykle ceniona przez zwolenników medycyny ludowej. Pochodzi ona z Ameryki Południowej, gdzie stanowi tradycyjną przyprawę. Chcesz poznać jej właściwości lecznicze? Koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią publikacji, gdzie znajdziesz zbiór przydatnych informacji.

Co zawierają kwiaty nasturcji?

Nasturcja właściwości zawdzięcza składnikom odżywczym znajdującym się w kwiatach. Mowa tutaj o takich związkach, jak np. witamina C, beta karoten, kwasy tłuszczowe, sole mineralne, olejki eteryczne. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla miłośników ziołolecznictwa.

Nasturcja jadalna wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz wirusobójcze. W medycynie alternatywnej uznawana jest za naturalny antybiotyk. Jest szczególnie chętnie wybierana podczas leczenia dolegliwości układu oddechowego. Sprzyja eliminacji zalegającej wydzieliny, a także zmniejsza uciążliwość kaszlu. Warto wspomnieć także o działaniu antyseptycznym.

Nasturcja a odporność organizmu

Nasturcja właściwości antybakteryjne sprawiają, że jest ona często podawana osobom chorym lub przeziębionym. Należy jednak zaznaczyć, że ma ona dobroczynny wpływ na układ immunologiczny. Systematycznie spożywana wzmacnia odporność, a tym samym redukuje ryzyko wystąpienia wielu uciążliwych schorzeń.

Nasturcję można podawać do spożycia pod różnymi postaciami, jednak najlepszym wyborem wydaje się być sok. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie. To najlepsza opcja dla tych, którzy chcą mieć pewność, że napar nie będzie zawierał zbędnych konserwantów oraz dodatków.

Nasturcja a układ pokarmowy

Dzięki swoim właściwościom nasturcja jest polecana również osobom, które borykają się z męczącymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Wysuszone pąki rośliny stymulują jelita do pracy, a także pobudzają produkcję soków trawiennych. Powinny zainteresować tych, którzy cierpią na zaparcia.

Nasturcja to łagodny i naturalny środek przeczyszczający. Omawiana roślina na stanowi zagrożenia dla flory bakteryjnej układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać jej w zbyt dużych ilościach, ani zbyt często! Wskazany jest umiar, gdyż tylko dzięki niemu można uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here