W sklepach, na wyciągniecie reki, dostępne są tysiące produktów dosłownie z całego świata. To dla nas normalne, że w czasie jednej wizyty w sklepie możemy kupić dania czy pojedyncze produkty charakterystyczne dla kuchni japońskiej, amerykańskiej czy meksykańskiej.

Tak duży wybór wcale nie ułatwia zadania, jakim obecnie są zakupy. Kupujemy bowiem dużo, a następnie część z tych rzeczy wyrzucamy, bo nie mamy pomysłu na ich wykorzystanie. A wystarczy odrobina czasu na zaplanowanie zakupów i posiłków, aby przez kolejne dni cieszyć się pysznymi i zróżnicowanymi daniami.

Jak polubić zakupy spożywcze?

Zakupy jeszcze chyba nigdy nie sprawiały tak wielkich trudności, jak dziś. Klienci sklepów często gubią się w chaosie i nadmiarze asortymentu, przypadkowo wybierając wiele produktów, których nie są w stanie wykorzystać. Ale w bardzo łatwy sposób można to zmienić. Wystarczy systematycznie spisywać brakujące rzeczy na listę – możemy tworzyć ją tradycyjnie, w wersji papierowej, bądź korzystać z aplikacji mobilnych lub specjalnie przygotowanych sekcji na stronie internetowej ulubionego marketu (jak np. na stronie https://www.kaufland.pl/). Wtedy mamy większą pewność, że kupimy wszystko, czego potrzebujemy do przygotowania posiłków na najbliższe dni, a jednocześnie zmniejszamy szansę na włożenie do koszyka przypadkowych i zupełnie niepotrzebnych rzeczy. Jeśli poświęcimy jeden dzień w tygodniu na opracowanie menu na kilka kolejnych dni, a także na spisanie dokładnej listy zakupów i jej posegregowanie, np. zgodne z układem sklepu lub według grup produktów – wtedy zakupy będą nie tylko bardziej świadome, ale także pozwolą zaoszczędzić pieniądze i czas.

Skąd czerpać inspiracje na pyszne i szybkie dania?

Kolejnym problemem powiązanym z zakupami jest sposób ich wykorzystania. Chodzi bowiem o nic innego, jak przygotowywanie przemyślanych posiłków, które nie tylko dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów, ale także będą sposobem na zużycie domowych zapasów jedzenia zgromadzonych w lodówce czy domowej spiżarni. Sporządzenie menu na kilka dni może pomóc nam w zmianie dotychczasowych nawyków – gotowe domowe jedzenie jest lepsze niż kupne, dlatego mając gotowy obiad lub przekąski do pracy, nie sięgniemy po niezdrowego batonika lub jedzenie zamawiane przez telefon. Takie planowanie nie jest też tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Inspiracje do zdrowych, zbilansowanych i smacznych posiłków znaleźć możemy niemal wszędzie – w książkach kucharskich, w kolorowych magazynach, na licznych stronach internetowych czy blogach kulinarnych. Wystarczy wybrać te, które zawierają ulubione warzywa, mięso, ryby czy nabiał i nie wymagają wielu godzin stania przy kuchni. Co więcej, raz na tydzień czy miesiąc możemy testować kilka zupełnie nowych przepisów, dzięki czemu lista naszych ulubionych dań szybko się powiększy, a ich przygotowywanie będzie zajmowało coraz mniej czasu. Wszystko jest bowiem kwestią wprawy, znajomości produktów i wyczucia smaku, czego z czasem można się nauczyć. 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here