Coraz częściej możemy znaleźć jogurty, lody i sery, których składy oparte są na mleku kokosowym, sojowym lub migdałowym. Wynika to głównie z popularyzacji diet wegetariańskiej i wegańskiej, a także ze zwiększonej świadomości konsumentów w zakresie wiedzy o alergiach, nietolerancjach pokarmowych, a także o przemyśle mlecznym. Pomimo, że gotowy jogurt roślinny na bazie mleka kokosowego możemy kupić już w większości sklepów, warto nauczyć się przygotowywać go samodzielnie w domu. Sprawdź, jak zrobić jogurt kokosowy we własnej kuchni.

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z krowiego mleka na rzecz zdrowszych, lżejszych i lepiej tolerowanych przez organizm zamienników. Przetwory z mleka roślinnego są źródłem białka, witamin i składników odżywczych, odpowiednich również dla dzieci, nie tylko tych z nietolerancją mleka krowiego. Mleko roślinne zawiera więcej składników odżywczych niż mleko krowie oraz inne mleka odzwierzęce i jest lepiej tolerowane przez organizm. Fermentowane produkty białkowe dostarczają organizmowi cenne aminokwasy, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.

 

Przetwory z mleka roślinnego wpływają na poprawę kondycji paznokci, włosów i skóry, także trądzikowej. Odpowiednia ilość białka w diecie pomaga zmniejszać ryzyko złamań kości, zachorowań na osteoporozę oraz choroby serca. Niski odczyn pH mleka roślinnego pozytywnie wpływa na stan przewodu pokarmowego, zwłaszcza wrażliwego. Domowy jogurt kokosowy z muesli lub owocami będzie zatem świetnym pomysłem na pożywne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny.

Jak zrobić jogurt kokosowy?

Jogurt kokosowy na bazie mleka roślinnego jest zdrowy, pyszny i prosty w przygotowaniu. Jak samodzielnie stworzyć go w domowych warunkach? Do wystąpienia procesu fermentacji białkowej niezbędne są specjalne bakterie probiotyczne (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus i Streptococcus thermopilus), które pozytywnie oddziałują na procesy trawienia i odporność organizmu. Bakterie jogurtowe dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.

Domowy jogurt kokosowy przygotowujemy na bazie mleka kokosowego, które również możemy zrobić w domu z wiórków kokosowych lub kupić gotowe w puszce. Potrzebne będzie nam gęste, tłuste i niesłodzone mleko, ponieważ w tej formie jest ono najbardziej wartościowe. Pamiętajmy, że nie chodzi o napój roślinny w kartonie. Napoje roślinne świetnie sprawdzają się za to w roli mleka do kawy, a także jako baza do naleśników i przeróżnych wypieków.

Mleko do przygotowania jogurtu kokosowego połączyć należy z zakupionymi wcześniej bakteriami jogurtowymi.

Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku do temperatury 50 stopni Celsjusza. Lekko studzimy, dodajemy cukier trzcinowy oraz bakterie jogurtowe. Przygotowaną mieszankę rozlewamy do wyparzonych wcześniej, czystych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Dla zachowania temperatury słoiczki owijamy grubą ścierką, ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na osiem do dwunastu godzin. Po upływie tego czasu słoiczki z jogurtem umieszczamy w lodówce, by zgęstniał i zyskał typową dla jogurtu konsystencję. Jogurt możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.

Domowy jogurt kokosowy przygotowuje się również w jogurtownicy – specjalnym urządzeniu, które pozwala uprościć proces fermentacji. Jogurtownica przyda się nam, jeśli planujemy regularną produkcję jogurtu domowym sposobem.

[Głosów:3    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here